31 oct. 2009

Modele subiecte examen bacalaureat 2010

Ministerul Educatiei a facut publice, vineri, modelele de subiecte pentru bacalaureatul din anul scolar 2009-2010, inclusiv pentru probele nou introduse, respectiv cele de verificare a competentelor la limba romana, limba moderna si informatica.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, una dintre variantele de subiect prezentate ca model presupune lecturarea unui fragment de 10 randuri din "Noapte de Sanziene", de Mircea Eliade, dupa care candidatul trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari:

1. Ce poti deduce despre autorul textului si despre situatia de comunicare?

2. Care este opinia ta despre atentia acordata gesturilor pe care le implica o anumita activitate? Sustine, cu argumente, opinia prezentata.

La proba de evaluare a competentelor digitale, varianta de subiect prezentata include intrebari legate de localizarea unui director, utilizarea fisierelor de tip .doc, .xls si .ppt, rolul programelor antivirus si navigarea pe Internet.

Toate modelele de subiecte, care contin structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului, precum si precizari metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora, sunt disponibile pe pagina de Internet subiecte2010.edu.ro.

Incepand cu acest an scolar, bacalaureatul va avea doua etape. In prima faza, pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificari orale, competentele de comunicare in limba romana si, dupa caz, in limba materna.

Tot in timpul ultimului an de liceu vor fi sustinute doua probe de verificare a cunostintelor de folosire a computerului si de limbi moderne. Toate aceste evaluari din timpul anului scolar nu se noteaza, dar sunt obligatorii, elevii urmand sa primeasca, dupa trecerea fiecarei testari, cate un certificat de competenta (calificativ).

La finalul clasei a XII-a, in cadrul bacalaureatului se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba romana, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil.

La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie.

Nota finala de bacalaureat va fi media aritmetica a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris si in limba materna.

Practic, probele orale de la bacalaureatul de pana acum au fost inlocuite cu evaluarile din timpul anului scolar si, in plus, a fost eliminata ultima proba de bacalaureat, cea la discipline din alta arie curriculara decat cea absolvita, unde mai mult de jumatate dintre candidati alegeau proba la educatie fizica.


sursa: ziare.com

0 comentarii: