1 sept. 2009

Sfaturi şi sugestii în perspectiva examenului

1. O LUNĂ PÂNĂ LA EXAMEN

Revedeţi fişele, conspectele: lucraţi de luni până vineri câte două ore zilnic, sâmbătă şi duminică câte patru ore, cu pauză la circa 30-40 de minute, când puteţi asculta muzică, intra pe mess, da un telefon; este foarte important sa faceţi scurte pauze pentru ca atunci când învăţaţi sa fiţi cât mai concentraţi.

Faceţi recapitulări sub formă de teste de câte două-trei ore, din toata materia pentru a observa dacă vă încadraţi în timpul efectiv de lucru de 3 ore de la examen.

Înlocuiţi televizorul cu o plimbare, cu un scurt joc de fotbal, chiar cu un dans pentru a vă relaxa; relaxarea este foarte importantă si vă va ajuta cu siguranţă

Duşul, ca relaxare să nu vă lipsească în nici o seară.

Oricum, nu vă culcaţi mai târziu de ora 22°° pentru ca oboseala vă poate afecta concentrarea

Şi…..dacă încă ezitaţi în alegerea facultăţii pe care doriţi să o urmaţi, consultaţi dirigintele, familia, oricum, este ultima clipă pentru a lua o hotărâre bună; puteţi studia informaţiile şi ofertele facultăţilor pe internet.



2. O SĂPTĂMÂNĂ PÂNĂ LA EXAMEN

Dacă aţi făcut meditaţii, la mijlocul săptămânii încheiaţile. Ce e mult strică iar "îngrăşatul porcului în ajun" este inutil

Revedeţi problemele şi exerciţiile deja rezolvate; ştiţi unde greşiţi de obicei?

Recitiţi teoria, revedeţi textele literare, repetaţi formulele

Nu vă modificaţi regimul alimentar obişnuit pentru ca din cauza emoţiilor puteţi avea probleme si nu e de dorit :-p

În ultimele două trei zile gândiţi-vă numai la materia la care veţi susţine prima probă de examen. Prima probă este importantă pentru că dacă începi cu dreptul ai un moral ridicat şi te vei concentra cât mai bine la urmatoarele examene.



3. O ZI PÂNĂ LA EXAMEN

Nu vă mai gândiţi la ce se va da, ce variantă v-a pica; tot nu veţi ghici, din contră v-i se va părea că nu mai ştiţi prea bine materia şi ve-ţi intra în panică. Lasaţi de o parte zvonurile de fraudare, zvonurile că unii ştiu deja subiectele, este în zadar şi sincer nu vă ajută cu nimic; mulţi se laudă ca ştiu subiectele doar ca să pară mai interesanţi.

Faceţi o plimbare de recunoaştere la locul examenului cu un prieten; aflaţi în ce sală ve-ţi susţine proba, eventual studiaţi listele cu elevi.

Nu mâncaţi şi nu beţi ceva ce v-ar putea provoca indigestie.

Vă puteţi relaxa ascultând muzică

Culcaţi-vă devreme!!



4. DIMINEAŢA EXAMENULUI

Atenţie la îmbrăcăminte: pantofi care nu fac bătături, curele care nu strâng, haine adaptabile la eventualele schimbări ale timpului (un pulover peste o bluză cu mâneci scurte). Îmbrăcaţi-vă dcent (fetele fără decolteuri adânci şi fuste scurte; nu vă îmbrăcaţi în culori stridente sau în haine extravagante de ultimă fitză). Este totuşi un examen important şi contează întotdeauna impresia pe care o lăsaţi. Dacă sunteţi îmbrăcaţi decent înseamnă că vă respectaţi pe voi dar in acelaşi timp îi respectaţi pe cei din jur (pe profi examinatori evident). Bine şi acum pentru cei care sunt varză - aveţi şansa să treceţi examenul daca profesorii vă plac :) ... Fiecare după posibilităţi...

Nu uitaţi!! Stilou sau pix, incusiv rezerve, gumă, creion, riglă, batistă, buletin de identitate, legitimaţie de examen; dacă vreţi luaţi în buzunar o iconiţă, o mascotă, poză….nu se ştie de unde sare norocul :) ! Oricum puteţi lăsa telefonul mobilul acasă doar dacă nu aveţi de gând să copiaţi ceea ce nu vă sfătuiesc pentru că puteţi fi prinşi şi pentru ce... Mai bine o notă pe merit decât să pici examenul că ai copiat… părerea mea…

Nu renunţaţi la micul dejun pentru că vă da multă energie de care aveţi nevoie

Nu uitaţi să mergeţi la W.C.

Plecaţi din timp



5.O ORĂ PÂNĂ LA EXAMEN

Sunteţi în sală

Intraţi în vorbă cu colegii dar nu despre examen

Puteţi răsfoii o revistă, ronţăii o bomboană, o ciocolată sau, mai bine, o glucoză.

RELAXAŢI-VĂ!!! Strângeţi pumnii, defăceţi-i, ridicaţi umerii, coborâţi-i, rotiţi capul din gât, încruntaţi sprâncenele, apăsaţi limba în cerul gurii, inspiraţi profund, expiraţi lent.

CONCENTRAŢI-VĂ!!! Închideţi ochii şi reconstituiţi imaginea sălii în care vă aflaţi, gândiţi-vă de exemplu: câte ferestre are, au sau nu au perdele, sunt sau nu sunt deschise, ce culoare au pereţii, ce mobilier e în sală, unde e tabla, e curată sau nu, câţi elevi şi câţi profesori sunt, deschideţi ochii şi comparaţi cele reconstituite cu realitatea.



6. EXAMANUL

BAFTĂ !!

Citiţi cu atenţie subiectele de pe foaia xeroxată, de la cap la cap.

Gândiţi-vă la varianta de răspuns.

Răspundeţi schematic pe ciornă.

Scrieţi apoi în detaliu pe foaia de examen.

Nu lăsaţi subiecte nerezolvate.

Cu toată atenţia necesară, nu pierdeţi timpul, care, veţi vedea, nu este de loc în exces.

Pentru depăşirea momentelor de descumpănire, apărute în timpul desfăşurării probei, puteţi mâzgălii ceva pe ciornă.

Lăsaţi colegii în pace; unii vor să se concentreze sau dacă cineva vă sâcâie nu îi băgaţi în seamă; timpul este scurt iar timpul pierdut aiurea nu vă este de folos; fiecare face ce ştie, ce a învăţat... nimeni nu a stat cu voi când aţi învăţat si e timpul când cei care nu au învăţat nimic să culeagă roadele; eventual dacă profii din comisie vă permit vă puteţi verifica răspunsurile cu un coleg.

La sfârşit, neapărat, recitiţi-vă lucrarea.



7. O ZI DUPĂ EXAMEN

GATA!!! Nici un sfat! S-a terminat cu orice rigoare. Cel mult să nu vă mai gândiţi la ce-a fost; să nu intraţi la idei auzind, fie şi din surse foarte autorizate, cum trebuia să rezolvaţi, iar în privinţa rezultatului la examen să nu vă faceţi probleme… oricum vine singur mai curând ori mai târziu.

RELAXAŢI-VĂ !!!

0 comentarii: